Sviktande hälsa hos babyboomers kan bli en dyr utmaning för samhället

De stora generationerna från 1940- och 1950-talen, de så kallade babyboomers, lever längre och har ofta haft ekonomiska fördelar jämfört med tidigare generationer. Men en ny studie från universitetet i Oxford och University College London avslöjar en oroväckande trend: deras hälsa är sämre än generationerna före dem, och detta kan få stora konsekvenser för vård och samhällsekonomi.

Fler hälsoproblem tidigare i livet

Studien visar att personer i åldrarna 50 till 70 år idag lider av fler allvarliga hälsoproblem jämfört med tidigare generationer i samma ålder. Sjukdomar som fetma, typ 2-diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar är vanligare, och denna försämring i hälsa har sin grund i flera livsstilsförändringar efter andra världskriget.

Forskarna pekar på att kosthållningen under efterkrigstiden förändrades, med större konsumtion av kött, fett och socker. Samtidigt har fysiskt krävande arbeten blivit alltmer sällsynta och ersatts av stillasittande kontorsjobb, vilket påverkar hälsan negativt.

Ekonomiska och samhälleliga konsekvenser

Den åldrande befolkningen, kombinerat med ökande hälsoproblem, innebär stora utmaningar för hälso- och sjukvården, samt för socialvården och statsfinanserna. Laura Gimeno, ledande forskare i studien, varnar för att detta kan skapa en enorm belastning på offentliga utgifter.

– Med upp till en femtedel av befolkningen i höginkomstländer som nu är över 65 år, kommer den ökande efterfrågan på vård och omsorg få betydande ekonomiska konsekvenser, säger hon.

Dessutom påverkas arbetsmarknaden. Regeringar i många länder arbetar för att förlänga arbetslivet, men hälsoproblem kan hindra äldre från att arbeta längre.

Hälsodata från flera länder

Studien bygger på data insamlad mellan 2004 och 2018 från över 100 000 personer i England, USA och Europa. Ett av huvudresultaten är att antalet diagnoser av sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och högt kolesterol ökat snabbare i England och Europa jämfört med USA.

Trots framsteg inom medicin och en ökad medvetenhet om riskerna med ohälsosamma levnadsvanor, är risken för kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar högre för babyboomers än för tidigare generationer.

Längre liv med dålig hälsa

Laura Gimeno avslutar med en viktig varning: – Om den förväntade livslängden fortsätter att ligga på nuvarande nivå, eller till och med stiger, kommer yngre generationer att leva längre med dålig hälsa eller funktionsnedsättningar än tidigare. Det krävs åtgärder för att möta dessa utmaningar och förbättra folkhälsan.

Med dessa slutsatser lyfter forskarna fram behovet av förebyggande åtgärder och satsningar på hälsosammare livsstilar för att motverka den växande bördan på samhälle och individer.

Studien har publicerats i The Journals of Gerontology.

Fem grupper: Rapportens författare delade in de cirka 100 000 studiedeltagarna i fem grupper definierade efter deras födelseår, motsvarande följande generationer: den största generationen (födda före 1925), den tidiga tysta generationen (födda 1925–1935), den sena tysta generationen (1936–1945), tidiga babyboomers (1946–1955) och sena babyboomers (1955–1959).